De Botterfilmclub

Jan Herling

 Op 19 maart 2020 is er een einde gekomen aan de filmclub. Deze club is opgericht in 2010 met 6 deelnemers. Dit waren in het begin: Frank, Boudewijn, Victor, Ben, Harry V en ikzelf. Na het afvallen van Ben en Victor zijn er twee andere deelnemers bij gekomen, n.l. Harry K en Albert. Deze laatste samenstelling heeft 8 jaar bestaan. Het bekijken van speelfilms vond iedere 14 (soms 21) dagen plaats, in het najaar en de winter.

De keuze van de films was oorspronkelijk ad hoc, d.w.z. onderzoeken wat er op de servers van Jan aanwezig was en daar ter plekke een keuze uit maken. Omdat er regelmatig problemen waren met synchronisatie van beeld, geluid en ondertiteling is deze procedure gewijzigd in het vooraf maken van een speellijst met 11 á 12 speelfilms. Hierdoor konden van tevoren beeld, geluid en ondertiteling gecontroleerd en aangepast worden.
Van 2010 tot 2020 hebben we 120 speelfilms gezien.

Waarom is de filmclub op 19 maart 2020 opgeheven?

Er trad geleidelijk aan wat verschil in opvatting m.b.t. de filmprogrammering en gedragingen van mensen. Het gaat te ver om hier uitgebreid op in te gaan. De doorslag heeft gegeven dat de slotbijeenkomst op 19 maart 2020 inhoudelijk is aangepast om tegemoet te komen aan de gevoelens van een van de deelnemers m.b.t. geweld in film. Deze deelnemer heeft echter afgezegd, samen met nog iemand. Geen probleem, dan zijn we nog steeds met 4 deelnemers. Nog een deelnemer (A) zegt af. Ook geen probleem, want we zijn dan met drie deelnemers, waarbij telefonisch is afgesproken dat deze zeker komen.

Op 19 maart stuurt A echter een alarmerend bericht dat de slotbijeenkomst uitgesteld zou moeten worden. Dit heeft grote gevolgen: nog een deelnemer zegt niet op te komen dagen. De lont in het kruitvat is aangestoken.

Dan blijven dus alleen Harry K en ik over. Ik bedenk dat we iemand van buiten de club kunnen vragen. Dat lukt gelukkig. Harry K neemt zijn vrouw (Conny) mee, zodat we in ieder geval wel met 4 personen Spaghetti Bolognese kunnen eten.

De geplande Porgy en Bess concertuitvoering (Alte Oper in Frankfurt, 2019), 45 minuten, bekijken we nu met 3 personen.

De musical Hair (2 uur) bekijken alleen Harry K en ikzelf tot 23.30 uur. Het 3 uur durende filmprogramma wordt dus wel uitgevoerd, m.u.v. een bezoek van 15 minuten aan de Kamer van Koophandel in Bologna omtrent certificering van Bolognese saus en tagliatelli-afmetingen.

Terugkijkend vind ik het toch wel een stijlvolle afsluiting van de filmclub. We hebben het 10 jaar volgehouden. We hebben 120 interessante speelfilms gezien. Dat het zo plotseling en onaangenaam heeft moeten eindigen geeft ook uitstekend aan hoe mensen op verschillende manieren tegen de filmclub aangekeken hebben. Dus geen hartfeelings, maar misschien in de toekomst weer iets anders met andere deelnemers en een andere formule.

De een na laatste filmclubpresentatie: 1,5 minuut uit het Porgy en Bessconcert

Hieronder nog een foto van de laatste Bolognesebijeenkomst in maart 2019.

Filmclub eet Spaghetti Bolognese
Jan, Harry K, Harry V, Albert, Boudewijn en Albert in maart 2019
Coronacrisis
De Coronacrises heeft beperkt invloed gehad op de opheffing. De eerstgeplande datum van 12 maart voor de Spaghetti Bolognese-avond, (die vanwege B is veranderd in 19 maart) zou ideaal geweest zijn, omdat er toen nog geen overheidsmaatregelen waren.
Op 19 maart waren alleen bijeenkomsten van meer dan 100 deelnemers verboden. Wel was er de 1,5 meter regel. Dit zou prima gekund hebben, omdat er met drie deelnemers voldoende ruimte zou zijn.
Ook met voltallige aanwezigheid van de zes deelnemers zou het onderwerp “hoe verder?” in lichte vorm ter sprake gebracht worden.
Door niet op de Bolognese-bijeenkomst te willen komen, is de beslissing tot opheffing in dit geval echter wel zeer eenvoudig geworden.